INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL I MINDFULNESS

Parlarem de la intel·ligència emocional que tant be ens ha transmès i introduït en la pràctica diària en Daniel Goleman.
En Goleman identifica cinc competències que donen entitat a aquesta habilitat humana i que tenen un importantíssim valor en el món de l’educació, dels coaching i de la psicoteràpia.

iem01

La primera d’aquestes competències de la intel·ligència emocional és l’autoconsciència és a dir, la capacitat de reconèixer i comprendre els propis estats d’ànim i sentiments a mesura que van apareixent, i també els impulsos o reaccions associades. Amb el Mindfulness és fàcil veure com es desenvolupa l’autoconsciència, sobre tot quan notem l’ansietat, la ira…

La segona competència és l’autoregulació que l’entenem com la capacitat de gestionar l’impuls o la reacció i, que es manifesta en una emoció o en un estat anímic. Qui té una bona regulació emocional no es desborda per les circumstàncies . Es un signe de maduresa ja que requereix que el sistema nerviós hagi completat el seu desplegament. En el nens, podem veure per aquest motiu que no poden regular bé les seves emocions. Es per això que es toleren en els nens, determinats comportaments inacceptables en els adults. L’autoregulació requereix una identificació de l’emoció, de l’impacte que té en un mateix i en els altres i, una visió del context en el que apareix.

La tercera competència ens parla de la motivació i seria la capacitat d’identificar la intenció amb la que realitzem l’acció o, l’objectiu que ens mou. Alguns estudis amb nens ens indiquen que, els que toleren millor el temps d’espera per obtenir una recompensa, o sigui que poden regular l’emoció,  després tenen millors resultats en la vida i millor salut.

La quarta competència és l’empatia que consisteix en la consciència dels sentiments, necessitats i preocupacions dels altres. L’empatia és una capacitat fonamental en tots els mamífers que neix de la necessitat de tenir cura de la cria, i que es va desenvolupant en la evolució fins a ser un dels majors exponents en l’ésser humà. És per això que tenim una estructura cerebral formada per les anomenades “neurones mirall” amb la funció de replicar l’emoció d’una altre persona per poder-la sentir un mateix. L’empatia és imprescindible per “Comprendre”, posar-se en la pell de l’altre. L’empatia es dona amb més facilitat quan hi ha un vincle afectiu i, és un poderós mecanisme de cohesió social. A més, com que l’emoció forma part del procés de presa de decisions, ja que ens indica preferències i diferències, poder identificar l’emoció en els altres ens ajuda a comprendre’ls, a suspendre els judicis i a apropar-nos més a aquesta persona.

I el darrer component de la Intel·ligència Emocional i que els engloba a tots serien les habilitats socials, és a dir, la capacitat d’influir en els altres de forma no violenta. Com a animals socials que som valorem molt la capacitat de influir en els altres. Les feines comercials, les funcions de líder en una feina són unes capacitats reconegudes. Normalment, les habilitats socials són una funció saludable i positiva en la societat i considerades un signe de maduresa.

Aquesta descripció de la Intel·ligència Emocional en cinc dimensions és àmpliament acceptada i utilitzada ja que apunta línies d’entrenament molt concretes. Ara bé, com ens diu William James, una cosa és descriure les competències i l’altre és indicar com es poden adquirir o entrenar. En aquest punt és on el MINDFULNESS ens mostra el seu valor per tal de poder estar presents en situacions desagradables.

Hi ha una relació directe entre intel·ligència emocional i MINDFULNESS tal i com ens descriuen Jon Kabat-Zinn i Daniel Goleman. El Mindfulness ens ajuda a reduir l’ansietat, la hostilitat i l’apatia. També se’ns documenten estudis que ens assenyalen la reducció del burnout, que és un tipus d’estrès que es dona en professionals i que es caracteritza entre altres coses, per l’esgotament emocional. El mindfulness també ens ajuda a millorar l’empatia.

Thich Nath Hanh, un monjo budista que ens ha transmès la filosofia Mindfulness parla de aproximar-nos a la regulació emocional en cinc passos, paral·lels a les cinc competències de la Intel·ligència Emocional.

El primer pas és reconèixer l’emoció, a través de l’autoconsciència. Connectar amb l’emoció o sensació que estigui present en nosaltres.

El segon pas és acceptar l’emoció en un mateix com un fet natural . Acceptar sense jutjar.

El tercer seria abraçar o acollir aquesta sensació, que és la regulació emocional pròpiament dita, a través del Mindfulness com a un contenidor mental on acollir-nos.

El quart pas, que requereix certa habilitat és realitza quan l’emoció ha baixat a un nivell manejable. Mirar a l’interior, amb tendresa i amb paciència, explorant les causes profundes d’on surt l’emoció i observant els motius que genera.

El cinquè i últim pas és desenvolupar l’equanimitat. És natural que en algun moment a tothom li pugui aparèixer determinada emoció, o preocupació i, pot estar condicionada per la personalitat de cadascú, potser una mica ansiosa, o estressada. L’Equanimitat és trobar l’equilibri en les nostres vides. Entregar-se a la vida independentment del que passi, amb un cor i una ment obertes. Ser capaç d’experimentar tant el plaer com el dolor, sense aferrar-nos a res. És una forma de saviesa especial que ens indica el progrés en la pràctica del MINDFULNESS. No ens confonguem, no seria que ens dona igual, que seria una desconnexió amb el que ens passa, sinó que, mantenint la connexió amb el present, acceptem i entenem les pròpies limitacions. D’aquesta manera podem encara el futur sense tantes preocupacions o el passat sense tanta culpabilitat.

Bibliografia:

Daniel Goleman, La pràctica de la inteligencia emocional, Barcelona Kairós, 1998
Thich Nhat Hanh, El corazón de las enseñanzas de Buda. El arte de transformar el sufrimiento en paz, alegria y liberación, Barcelona, Oniro, 2005
Jon Kabat-Zinn, Vivir con plenitud las crisis, Barcelona, Kairós, 2016

 

ANNA BOVÉ SABATER

Psicòloga a Nou Espiral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *