Alimentació i emocions, com gestionar el menjar emocional.

En l’últim article, “Nodrint la nena interior. L’article més dispers del món”, us parlava de les fugides emocionals. I coincidint amb què darrerament vaig estrenar una xerrada sobre “Alimentació i emocions” i van sorgir algunes preguntes interessants al respecte, he pensat a seguir amb aquest tema que tant m’apassiona. Avui la idea és fer un article més pràctic, amb idees o eines que ens poden ajudar a viure aquests moments en què, encara que no tinguem gana, el cos ens demana menjar i sovint coses que no quadren amb el nostre concepte de menjar saludable.

En primer lloc, per al meu criteri i experiència, cal descartar que l’impuls de menjar no sigui causat per una carència d’aport d’algun grup de nutrients, per exemple si el que el cos ens demana és dolç, podria ser que no consumíssim el suficient hidrat de carboni, saludable, és clar. Els hidrats de carboni ens aporten l’energia, en forma de glucosa, que el cos necessita per funcionar, i si no tenim l’aport que ens cal, llavors ens posem en el mode que m’agrada anomenar “mode instinto animal” i llavors el cos va a buscar de la manera instintiva l’aliment que tinguem a mà que ens doni “l’entxufada” més ràpida de glucosa, que solen ser, xocolata, brioxeria, refrescos, etc. Així que fer les cinc menjades i amb l’hidrat de carboni que necessitem ben repartit al llarg del dia i sempre, està clar prioritzant hidrat de carboni de qualitat (pa integral, grans sencers com arròs integral, quinoa, fajol,  llegums, patata, etc. Serà el primer pas del pla d’acció per gestionar el menjar emocional.

El següent pas és un pas de doble acció:

En primer lloc cal aprendre o buscar algun recurs per tal de viure i connectar amb la sensació que ens impulsa a menjar, aquest com tot aprenentatge a la vida, requereix d’autoconeixement i entrenament i practicar amb constància i fidelitat. Cadascú ha de trobar el seu camí, o buscar ajuda si cal, però alguns exemples serien: en el moment que ve l’impuls, parar, seure o posar-se en una posició relaxada, respirar fondo i portar l’atenció al cos, llavors buscar amb tots els sentits en quin lloc del cos s’ubica la sensació, al ventre, al cap, al pit, etc. Un cop localitzada la sensació li podem donar un color, una forma i visualitzar que li donem caloreta, o dir-nos les paraules que ens inspiri la sensació. Podem també dibuixar la sensació, pintar-la i fins i tot ballar-la.

Després podem preguntar-nos que necessitem o necessitàvem realment, potser descansar, potser plorar, potser una mica de pau, etc. Aquesta és una via però n’hi han infinites, com ara fer exercici, sortir a fer un vol, però sempre posant l’atenció a la sensació.

Bé això és un breu resum, és clar, però és un primer pas per entrar en matèria. I en segon lloc és important protegir-nos d’aquests moments tenint a l’abast aliments saludables que ens cobreixin la necessitat i que no ens generin culpa d’haver consumit.

trufesEn voleu exemples? Doncs en posaré un parell, un exemple podrien ser unes trufes de dàtil, nous, oli de coco i cacau pur, per exemple, podreu trobar la recepta en l’article del meu bloc personal “Delícies d’oli de coco, un descobriment!”.

 

 

 

pancackesUn altre exemple, és una recepta recent sortideta del forn, que dóna una bona dosi de dolçor sana i que atipa molt! Són uns pankakes de plàtan i flocs d’avena amb puré de poma i nous.

La recepta per a 8 pancackes seria:

 

Per a la massa:
-1/2 tassa de flocs d’avena triturats
-1/2 tassa de llet vegetal
-1 plàtan madur.

Per elaborar els pancackes posarem 1 cullerada gran da la pasta resultant en una paella calenta amb oli de coco, a foc mig fins que quedi cuita d’un costat, llavors donarem el tom i així de fácil!

I el puré de poma el farem amb poma cuita, que podem fer cuinar-les amb una mica d’aigua a foc lent i triturar-les afegint aquesta aigua per aconseguir la textura desitjada.

Un cop fets els pancackes els anem muntant amb pisos amb puré de poma i nous a l’interior i a sobre.  I no cal dir que el farcit pot ser amb ingredients il·limitats, com melmelades al gust, fruites, coco ratllat, fruits secs, etc. Creativitat al poder!

Cal dir també que aquests plats dolcets no per ser saludables no tenen calories així que sempre seny i coneixement!

Bé fins aquí els passos bàsics del pla d’acció per la gestió de menjades emocionals o dites també addiccions o “apegos” alimentaris. Espero que us sigui útil!

Salut i fins ben aviat.

Marta Malet Casas

Dietista-Nutricionista i Coaching Nutricional a Nou Espiral

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *