LA MILLOR DIETA DEL MÓN

1love youQuantes coses ens nodreixen a més dels aliments! Unes paraules boniques, el regal d’una bona amiga, unes lletres d’amor, un estiu passat per aigua amb els nens, uns riures amb les amigues, un concert a la vora del mar, l’abraçada sincera d’un fill, un bany al mar sota la lluna plena, una festa de les d’estiu de veritat amb la bassa il·luminada, uns “bailoteos” amb música de la més “cutre” i enganxosa, cuidar cada raconet de la teva casa, decorar-la i no poder parar de mirar-te-la, un dia de platja, una mossegada de síndria, i l’estiu, l’estiu, i més estiu… Què millor que gaudir del que la vida ens ofereix a cada temporada!

Si t’enfoques en nodrir-te de tot allò que vius, de tot el que et rodeja… t’adones que gairebé no penses en el menjar, tan sols cuines quan se t’obre la gana i assaboreixes aquell àpat com un moment més de tots aquells que t’omplen, no com l’única font de plaer i satisfacció.

Quina dolça manera de cuidar-se i/o perdre pes oi? És per mi “la millor dieta del món”. Està clar, però, que a més de nodrir-nos de tot allò que vivim, a l’hora de cuinar és important escollir aliments sans i nutritius. I parlant d’enfocaments, doncs, també es tractaria d’enfocar-nos en tots aquells aliments que “sí que es poden menjar”, és a dir, que són baixos en calories i rics en nutrients, en lloc de fixar-nos només en el que no, o que cal consumir-los de manera esporàdica, que serien: els rics en greixos saturats, com els embotits, i rics en calories i pobres en nutrients, com la brioixeria o els sucres refinats).

I per poder escollir “els aliments que sí que es poden menjar” ens calen alguns conceptes:

Primer cal definir “el que sí que podem menjar”, que seria:

2fruitaAliments que haurien de ser majoritaris als nostres plats: verdura de fulla verda, hortalisses, fruites, llegums i cereals integrals haurien de ser els aliments sempre presents dels nostres àpats.

Pel que fa a les proteïnes, si són d’origen vegetal: llegums, tofu, seitan, derivats de la soja i fruits secs i d’origen animal: ous, lactis, peix i carns blanques.

I finalment del grup dels greixos: olis verges de llavors i oliva de primera premsada en fred en petites quantitats, unes 4 cullerades soperes al dia, fruits secs i llavors.

I com saber les quantitats, està clar que l’ideal és visitar un dietista que et faci un pla personalitzat, però de manera orientativa tenim una mesura molt gràfica i prou útil; En els àpats principals, si visualitzem un plat quedaria així:

1/2 del plat de verdures i/o hortalisses
1/4 de plat de proteïna
1/4 de cereal o pasta integral o llegum

3amanidaAixí doncs, si volem cuidar-nos ja tenim dos enfocaments: per una banda nodrir-nos dels moments, experiències i persones que estimem, i per altra omplir els nostres plats del dia a dia amb tots aquests aliments que “sí que es poden menjar” i sempre que es pugui de cultiu ecològic i de temporada.

Bé per acabar i resumir: nodreix-te de cada instant i alimentat de les fruites i verdures que ens ofereix la calor. I sobretot que passis un estiu ben nutritiu.

Marta Malet Casas
Dietista i nutricionista Col·legiada CAT000734
Certificada per Nutritional Coaching

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *