LES ALGUES. LES VERDURES DEL MAR, USOS I PROPIETATS

 

Fa anys, contant contant me’n surten uns 16 o 17, mare meva la veritat és que em quedava lluny però no em semblava fes tant de temps. En fi, quan estudiava enginyeria agrònoma, una part de mi ja veia que allò no era el que realment m’agradava i vaig començar a interessar-me per corrents alimentàries alternatives dins a la universitat. Després d’alguna de les xerrades a les que anava, que en aquell temps semblava que les coleccionés jaja, vaig fer cap a un curs de cuina vegetariana.

I entrant al tema que ens ocupa, he de dir que una de les coses, bé aliments, que més em van sobtar, a part del tofu i el seitan, van ser les algues. De fet han estat l’aliment que més lentament he anat incorporant a la meva dieta. Està clar que no estan gens integrades en les nostres costums i com d’altres coses, cal un procés per anar-se acostumant al seu nou gust i integrar-les als plats del dia a dia. A la consulta quan parlo d’anar-les incorporant, sempre sorgeixen els mateixos dubtes, quines hi ha, com es cuinen i quan de temps de cocció necessiten, etc és per això que vaig pensar que seria útil un breu escrit sobre aquestes verdures del mar tant interessants a nivell nutricional i culinari.

Així que després d’aquesta espècie de recorregut en el temps, explicaré breument els beneficis del seu consum, algunes de les més habituals que podeu trobar al mercat i com les podeu anar incorporant a la vostra dieta.

Quines són els beneficis que ens aporten les algues?

– Remineralitzants i desintoxicants de l’organisme
– Són estimulants del metabolisme
– Ajuden a regular i equilibrar els ronyons i la circulació sanguínia
– Tenen gran poder alcalinitzant
– Ajuden a eliminar líquids
– Afavoreixen la eliminació de les purines i l’àcid úric presents en els aliments proteics com les carns o mariscs.
– Contenen unes substàncies mucilaginoses –l’àcid algínic i els fucans– capaces de reduir l’absorció d’elements radioactius i de metalls pesants del cos.

Les algues a més d’utilitzar-les com a aliment, també poden ser un complement per reforçar els ossos, les ungles i els cabells, per aprimar, per millorar la circulació sanguínia, per baixar el colesterol, en les anèmies, per a problemes hormonals, en la osteoporosis, en l’hipotiroïdisme, per ajudar en els processos de desintoxicació, etc.

* És important, però que vigilin en el seu consum, les persones amb hipertiroïdisme, per la seva riquesa amb iode i les persones hipertenses o amb problemes de cor pel seu alt contingut en sodi.

En quan a la ració de consum, al ser aliments molt concentrats, el consum d’uns 10 grams d’algues per dia és suficient per asegurar-nos un aport suficient de minerals i d’algunes vitamines.

ALGA WAKAME

wakame

De color verd fosc, textura i gust suau, les wakame contenen 1.300 mil•lígrams de calci per 100 grams d’alga; aproximadament  11 vegades més que mig got de llet. També destaca pel seu contingut en magnesi, ferro, calci i vitamines del grup B. Activen la circulació i ajuden a equilibrar el sistema nerviós.

COCCIÓ:
20 minuts d’ebullició o 15 minuts de remull + 5 o 10 menuts d’ebullició.

PLATS:
– En purés i cremes (incorporar en la cocció junt amb les verdures)
– En sopes de verdures (sopa de miso)
– Amb l’arròs integral, afegir els 20 minuts finals de cocció.
– En estofats de verdures, seitan o de carn.
– En arrossos de verdures (incorporar abans de tirar l’aigua)

 

ALGA KOMBU

De color verd fosc i textura cartilaginosa. Rica en iode, calci, ferro, magnesi, fosfor i zinc. Conté àcid algínic, molt beneficiós pels intestins irritats i âcid glutàmic, que té la capacitate d’estovar les fibres d’altres vegetals (com els llegums).
Es pot utilizar en brous i potatges, especialmente de llegums, per una tira de 10 cm d’alga kombu (per cada 1 L d’aigua) en les coccions de cereals i llegums. Aquesta modesta verdura de mar estovarà l’aliment, el farà més fàcil de pair i hi afegirà vitamines i minerals. Es pot retirar una vegada finalitzada la cocció si la seva textura no ens agrada perquè consumit el seu brou ja ens beneficiem de les seves propietats.

COCCIÓ:
40 minuts de cocció aproximada

PLATS:
– La podem posar en el remull de cereals i llegums per ajudar a que es digereixin millor.
– També la podem afegir a la seva cocció per estovar-los i aportar al plat minerals i vitamines.
– En brous
– Si ens agrada la textura podem tallar en juliana i incorporar-la a les amanides.

 

izikiALGA IZIKI

De color negre i en forma de filets. És una de les algues més riques en calci, però també contenen ferro, vitamina A, B2, B12 i àcid fòlic. Molt aptes per osteoporosis, per embarassades i per nens en creixement.

COCCIÓ:
5 minuts de remull i 20 minuts d’ebullició o 25 minuts de cocció. El remull sempre el podeu substituir per una mica més de cocció.

PLATS:
iziki amanida– Cuinades en amanides (es poden guardar a la nevera)
– Afegir en plats com sopes, guisats, en potatges, hamburgueses, empanades de verdures, pizzes, etc.
– Per exemple amanida amb pastanaga laminada, llavors de sèsam, oli i salsa de soja.

 

ALGA ESPAGUETI DE MAR

espagueti de marAlga de forma allargada i estreta semblant a la forma de tallarins, és una alga més desconeguda a orient i més popular a Europa. Té una textura grossa i carnosa amb un gust suau que combina amb tot tipus de preparacions. Destaca de la resta d’algues pel seu contingut en potassi, calci, ferro i vitamina C.

COCCIÓ:
20 minuts d’ebullició
30 minuts en remull

PLATS:
– Remullada o bullida i afegida en amanides.
– Remullada o bullida i afegida en saltejats de verdures.
– En purés i cremes i incorporada en la cocció de l’arròs integral o d‘altres cereals, com la wakame.
– En estofats de verdures, de seitan o de carn.

Doncs aquestes són algunes de les algues més usades, espero que us animeu a incorporar-les. I com a última recomanació us proposo que les poseu en un pot de vidre sobre la cuina perquè penseu a anar-les afegint als vostres plats i evitar així que quedin oblidades al fons de l’armari!

Salut i bons aliments

Fonts:

O. Cuevas. “El equilibrio a través de la alimentación”
M. Brarford. “La nueva cocina energética”

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *