ELS TESTOS S’ASSEMBLEN A LES OLLES

Els especialistes en Teràpia Familiar treballem dins d’un context trigeneracional. Ajudem a cada generació a fer front les actuals relacions, indagant i sense passar per alt els llaços de sang, els vincles de lleialtat i els efectes sobre cada generació.

testos_olles
En certa manera, som menys lliures del que ens creiem, no podem escapar a aquests fils invisibles, a les triangulacions, a les repeticions, a la càrrega negativa dels “comptes” sense saldar d’un o ambdós pares. La psicoanalista Fanita English ha arribat inclús a dir que se traspassa “la pataca calenta” (the hot potatoe) d’una generació a una altra per a treure-se-la de sobre. Aquests vincles complexos poden ser vistos i sentits…, tot i això, podem reconquistar la nostra llibertat i sortir de la repetició comprenent el que passa, atrapant aquests fils en el seu context i en la seva complexitat.

El passat és necessari per entendre les relacions actuals, però no és suficient, gràcies a la teràpia transgeneracional es pot fer visible les lleialtats invisibles que ens lliguen. També ens permet reconèixer el lloc que un ocupa cadascú en la cadena generacional evitant quedar atrapats en els rols preestablerts, abordar fets del passat i del present, comprendre, perdonar, acceptar i resoldre junts.

En les sessions es generen efectes positius, hi ha una sensació d’alliberament de les tensions “històriques”, es pot analitzar, aclarir i corregir malentesos o falses impressions del passat donant-los-hi un nou context. Fa uns anys, Ivan Boszomernyu-Nagy va trobar nexes “invisibles”, “lleialtats” (familiars) “invisibles” que vinculen cada un amb la seva família. Aquesta intromissió detecta les repeticions familiars, parar-les si cal i sobre els danys no explicats per a reparar-los.

Freud, per descomptat, també havia tingut la intuïció de la importància de la transmissió transgeneracional: “Si els processos psíquics d’una generació no es transmetessin a una altra, no es continuessin en una altra, cadascú tindria l’obligació de tornar a començar el seu aprenentatge de la vida, la qual cosa exclouria qualsevol progrés i desenvolupament. […] Quins mitjans usa una generació per transmetre els seus estats psíquics a la generació següent? aquestes dues preguntes encara no han rebut resposta satisfactòria, i la transmissió directa per la tradició, a la qual hauríem temptació de pensar en primer lloc, està lluny de complir amb les condicions requerides. Per més fort que sigui una repressió, una tendència no desapareix sense deixar, després d’ella, un substitut qualsevol, el qual, al mateix temps, es torna al punt d’inici de certes reaccions “.

A partir de la seva història familiar, i de la seva història personal es forja la identitat de cadascú, la pròpia història. El repte? Treure’l del seu caos i que sigui capaç d’assumir la seva història familiar i el seu passat.

“Els morts són éssers invisibles, no absents” SANT AGUSTÍ

Sandra Lorente
Terapeuta Familiar i de Parella

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *