L’Autenticitat i la Teràpia Gestalt

Des de la Teràpia Gestalt, un dels principals objectius és re-connectar amb les capacitats innates a l’ésser humà, i que en molts casos han quedat coartades degut a les exigències de l’entorn social de l’individu.

Quan som petits els condicionants socials (normes socials) no ens afecten, simplement percebem l’entorn, contactem amb la necessitat i tractem de satisfer-la, no importa què diran o pensaran, no importa si és correcte o just. Aquesta forma de relacionar-nos amb el nostre entorn afavoreix la salut emocional, en tant que prioritzem les nostres necessitats genuïnes per damunt d’exigències externes. Amb el pas dels anys, la societat, la família i l’escola ens marquen un camí a seguir, ens instrueixen sobre allò que és correcte a cada moment i adequat per a la societat, no sempre per nosaltres… i anem perdent autenticitat, complint amb el que s’espera de nosaltres i bloquejant els autèntics desitjos per tal de no frustrar-nos i patir. Un terapeuta Gestalt tracta de sensibilitzar a la persona envers les seves necessitats primeres, trencant els bloquejos per tal que en cada moment es pugui triar l’opció més adient sense la càrrega que suposen alguns aprenentatges socialitzants. L’objectiu es prendre consciència del que hi ha aquí i ara sense filtres, sense pors.

Pot semblar que des d’aquest enfoc es defensa l’individualisme o egoisme, però no és així, l’objectiu és créixer personalment per tal de poder oferir a la societat i als que ens envolten tot el que som i podem ser. El problema no és que hi hagi unes normes, sinó que aquestes s’imposin amb tal «força» que ens acabin desconnectant de qui som i què volem. Quan això succeeix ens podem trobar amb diferents conseqüències: relacions buides, insatisfacció, angoixa, apatia i un llarg etcètera de símptomes. El treball terapèutic facilita la recuperació de les capacitats innates necessàries per sentir i actuar plenament.

El terapeuta Gestalt ens acompanya i orienta en aquest camí de re-descobriment, ens ofereix un context segur o poder experimentar allò que no podem/volem permetre’ns, però que necessitem per viure amb plenitud i autenticitat. Els nens ho fan molt bé, cal observar-los amb tolerància i comprensió, cal tornar a sentir sense filtres, cal recuperar l’instint i la sensibilitat. Sols cal escoltar-se, escoltar el cos i atendre el que ens demana.

Daniel Gómez Ortells
Psicòleg, psicoterapeuta Gestalt i terapeuta familiar i de parella.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *