QUÈ ÉS EL COACHING NUTRICIONAL? EN QUÈ ET POT AJUDAR?

En els últims anys, sembla que aquesta paraula s’ha posat de moda, cada cop s’escolta més en àmbits diversos, coaching personal o live coach, coaching organitzacional, coaching esportiu, coaching salut i coaching nutricional.

article1

A escala genèrica el terme coaching, al meu entendre, és un mètode que té per objectiu aconseguir el màxim desenvolupament personal i professional del client. Es tracta d’un procés que facilita l’aprenentatge i promou canvis cognitius, emocionals, conductuals i que genera canvis de perspectiva i augment del compromís i la responsabilitat en el client. Es tracta d’una disciplina en emergència que facilita els processos de desenvolupament de les persones i que té com a resultat final identificar les metes assolir, millorar els resultats i el rendiment i alhora augmentar el grau de satisfacció amb un mateix.

En aquest cas, parlarem del coaching nutricional, ja que sovint aquest terme genera confusió, algunes persones no tenen clara la diferència d’aquest amb un tractament dietètic i nutricional convencional. L’objectiu d’aquest article és aclarir dubtes, sobretot per aquelles persones que vulguin dur a terme un canvi en els seus hàbits alimentaris i no sàpiguen per quina opció decantar-se.

Primer que tot cal tenir clar, que l’opció del coaching nutricional no substitueix la tasca tècnica i científica del dietista nutricionista, sinó que la complementa. Per una banda, el dietista i nutricionista aporta la seva part amb l’elaboració d’una pauta personalitzada, ajustada a les necessitats del client, que inclou recomanacions específiques per a cada cas, l’elaboració de menús setmanals adaptats a la seva pauta i una part important d’educació nutricional. I per l’altra el coach nutricional s’afegeix al tractament per aconseguir que el client aconsegueixi seguir i mantenir la pauta dietètica. L’ideal, per a mi, és doncs que un tractament dietètic i nutricional tingui en compte aquestes dues parts complementàries.

Un altre tret a destacar del coaching nutricional, és la posició del sanitari o professional respecte el client o pacient. En aquest cas l’enfoc es dirigeix en posar la responsabilitat i la llibertat del seu procés al client, situant-se respecte a ell en una situació d’igual a igual, en el que el professional, informa i recomana al client i li proporciona les eines que li poden ser més últils. És molt important la mirada respectuosa i atenta del professional, que sempre mirarà de fer que el client s’adoni per ell mateix, d’allò que li dificulta fer el canvi que desitja.

Nutritional Coaching®, Experts en nutrició, defineix el coaching nutricional com a un procés a través del qual el client identifica i guanya els seus obstacles, crea un entorn adequat i adopta l’actitut i la determinació necessària per aconseguir el canvi en la seva alimentació, aconseguint a l’hora millorar altres aspectes de la seva persona i estil de vida.

Amb el coaching nutricional, doncs, es treballa més enllà de la pauta alimentària, es defineix un objectiu a assolir, es valora la motivació vers l’objectiu, s’identifiquen les barreres i obstacles que poden aparèixer durant el seguiment de les pautes dietètiques, com ara l’entorn de la persona i també s’identifiquen les emocions relacionades amb certs hàbits alimentaris, etc. Es tracten, doncs, tots aquells temes que poden interferir que el client realitzi el canvi alimentari que necessita.

Marta Malet Casas
Dietista i nutricionista Col·legiada CAT000734
Certificada per Nutritional Coaching

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *