QUÈ ÉS EL MINDFULNESS?

La paraula Mindfulness cada dia té més difusió al nostre món occidental, la trobem relacionada amb la meditació, amb la prevenció de l’estrès, amb programes per al dolor, programes educatius per a professors, famílies i pares. Però ¿Què és el Mindfulness?
Mindfulness és un terme anglès difícil de traduir a l’espanyol, però que s’aproxima a “atenció plena” o “consciència plena”.
El seu origen podem situar-lo fa 2.500 anys en la tradició budista amb Siddhrta Gautama, Buda, que va ser el fundador d’aquesta tradició religiosa i filosòfica. Va rebre ensenyaments d’altres mestres i ell mateix els va perfeccionar. L’herència d’aquesta tradició és l’essència de la pràctica del Mindfulness.
Consisteix en posar atenció a l’experiència present tal com és, intencionadament i sense jutjar-la, sense avaluar-la i sense lluitar contra ella. La pràctica del Mindfulness suposa dirigir l’atenció al moment present amb una actitud de compassió, interès, obertura i amabilitat, independentment de si l’experiència resulta agradable o desagradable. (J. Kabat-Zinn)

Diferents personalitats i científics han apropat les tècniques del Mindfulness a la nostra societat occidental, provocant un bon acolliment i interès per part dels professionals dedicats a la salut. Entre aquestes personalitats trobem a Thich Nhat Hanh, que a través dels seus llibres i escrits ha difós la pràctica de la respiració i de l’atenció conscient al moment present. També el Dr. Jon Zabat-Zinn, des de la medicina comportamental, ha divulgat la pràctica del Mindfulness com a tècnica terapèutica complementària als tractaments mèdics destinats a gestionar el dolor.

mindfulness

¿COM EM POT AJUDAR?
Vivim en un món en constant canvi, i sovint són tan accelerats que ens costa adaptar-nos a ells i crea en nosaltres incertesa i falta de control. Amb la qual cosa el nostre sistema d’alarma s’activa, en un primer moment de forma saludable per solucionar el problema o adaptar-nos a la situació, però quan aquest estrès ens activa de forma permanent, pot cronificar-se. I és quan vivim en estrès crònic, que es deteriora la nostra salut tan a nivell físic (alteracions del nostre sistema immune, digestiu, etc.) com a nivell psicològic i emocional (ens afecta a nivell d’atenció, concentració, memòria, irritabilitat, falta de flexibilitat per abordar els problemes diaris, etc.).

És molt beneficiós disposar de més estratègies per afrontar amb més garanties les demandes que el nostre món actual ens exigeix, i sobretot per no caure en les urpes de l’estrès i patir els seves aversives conseqüències.
En aquest sentit, en els últims 30 anys, la pràctica del Mindfulness està integrant-se tant l’àmbit de la Psicologia com en el de la Medicina. El propi Jon Kabat-Zinn va crear la Clínica de Reducció d’Estrès al Centre Mèdic de la Universitat de Massacusetts. Ensenyant la pràctica del Mindfulness per al tractament de problemes físics, psicològics, dolor i malalties relacionats amb l’estrès.
Nombrosos professionals i científics ho han estudiat científicament i han generat extensa recerca, aportant evidència com el Mindfulness és un mètode efectiu per reduir l’estrès, els seus símptomes físics i psicològics associats, augmentar la autoconsciència i el benestar general.
Els beneficis que n’obtenim amb la pràctica habitual són:

A NIVELL FÍSIC: Potencia l’acció del sistema immunitari i la producció d’anticossos. Augmenta la vitalitat i facilita un estat de relaxació. Redueix els símptomes de la inflamació crònica provocats per l’estrès psicològic
A NIVELL MENTAL: Ens permet captar la realitat d’una banda i veure com nostra ment la distorsiona. Facilita l’atenció i concentració. Millora la memòria. Facilita un estat interior de calma, pau, serenitat, claredat mental que facilita una visió més àmplia de les experiències vitals.
A NIVELL EMOCIONAL: Ajuda a restablir l’equilibri emocional i facilita l’empatia. Afavoreix els estats d’ànim positius. Millora la capacitat de fer front a les emocions i situacions negatives. Millora la introspecció.
A NIVELL RELACIONAL: Facilita el coneixement d’un mateix a partir de comprensió de la nostra experiència. Fomenta una actitud de respecte i amor per un mateix i pels altres. Afavoreix les relacions sanes amb altres persones.
La pràctica de la meditació és un dels components essencials dels programes basats en el Mindfulness i ha demostrat que facilita a les persones recuperar l’equilibri i el control de les seves vides, afrontant el seu dia a dia amb una perspectiva més serena i profunda.

VULL SABER-NE MÉS. PER ON COMENÇO?
A Nou Espiral oferim cursos de Mindfulness, ja sigui per fer un tast, com el taller introductori al Mindfulness o com un programa de 8 sessions on podràs practicar de forma més profunda diverses tècniques que t’ajudin a aconseguir els beneficis abans esmentats
També et pot ajudar llegir alguns dels molts llibres interessants que existeixen al mercat.

Coia Borràs

Psicòloga

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *